Hur kommer AI och VR forma onlinespelens framtid?

Få saker i techvärlden är så heta just nu som artificiell intelligens och virtual reality. Tekniken rör sig framåt i lavinartad takt och fler och fler branscher börjar använda sig av AI och VR. Därför är det inte så konstigt att dessa båda teknologier har letat sig in i spelens värld.  

Det finns en uppsjö av olika sätt att spela spel på. Du kan utmana dina vänner i soffan på en runda FIFA, spela online casino, tävla i ordpussel i mobilen eller spela skjutspel på datorn. Hur man väljer att spela är upp till var och en, men gemensamt för i princip alla spelare är att man vill ha en så spännande upplevelse som möjligt.

AI och VR har blivit populära verktyg för att förhöja spelarnas upplevelser, oavsett om det rör sig om strider på slagfält i first person shooter-spel, fartfyllda turer i bilspel eller otäcka nätter i skräckspel. I takt med den teknologiska utvecklingen uppstår ständigt nya sätt att spela spel på och både artificiell intelligens och virtual reality kommer högst troligt att spela en stor roll i framtidens onlinespelande.

AI i onlinespel

AI har blivit ordet på allas läppar den senaste tiden, med allt från chattar till bilder som genereras av artificiell intelligens. Tekniken har även börjat leta sig in i spelvärlden och ger utvecklarna verktyg när de skapar nya upplevelser. Nedan följer några av de områden där AI används inom onlinespel.

NPC:s

NPC står för non-player characters och är kort och gott de karaktärer som dyker upp i ett onlinespel som inte styrs av andra spelare. Det har blivit allt vanligare att dessa karaktärers beteenden och handlingar styrs av artificiell intelligens. Målet med att använda AI för NPC:s är att det ska kännas som att även dessa styrs av riktiga människor och inte datorer.

Större oförutsägbarhet

Genom att förlita sig mer på artificiell intelligens ges spelutvecklarna möjlighet att skapa en större nivå av oförutsägbarhet i spelen. Många spelare lägger timmar och åter timmar på att lära sig hur ett spel fungerar för att sedan kunna använda sig av denna förutsägbarhet till sin fördel i onlinematcher. Med AI kommer det att bli mycket svårare.

Datainsamling  

Artificiell intelligens kan också användas för att samla in information och data om spelarbeteenden och andra aktiviteter i diverse onlinespel. Om man vet varför någon väljer att börja spela ett spel, varför den fortsätter eller varför den slutar så blir det lättare att skapa en spelupplevelse som fler både upptäcker och återvänder till.

Skapa nytt innehåll

Med tanke på hur snabbt utvecklingen rör sig är det långt ifrån omöjligt att nya banor och spellägen kommer att kunna genereras utan att någon människa har knappat in en enda rad kod. I stället kan det bli AI som bygger upp hela världar och skapar nya sätt att spela ett spel på. Möjligheterna är närmast oändliga när det kommer till vad som kan skapas med hjälp av AI.

VR i onlinespel

VR, alltså virtual reality eller virtuell verklighet, har varit en del av spelvärlden under flera år nu. Ett par VR-glasögon är en vanligt förekommande del av mångas spelutrusning. Sätt på dig glasögonen och försvinn in i en helt ny värld – en virtuell verklighet. Likt AI går även utvecklingen inom VR framåt i en rasande takt och spelbranschen har varit en av de viktigaste aktörerna när det kommer till att föra tekniken framåt.

Till skillnad från när man sitter framför en TV som blir som ett fönster in mot spelvärlden är VR en portal som kastar dig rakt in i händelsernas centrum. Du inte bara ser vad som sker i spelet, du är i spelet. Inlevelsemöjligheten är en av de stora säljfaktorerna när det kommer till onlinespel via VR.

Även om det är många som gärna skulle vilja lägga vantarna på ett par VR-glasögon finns det en ekonomisk aspekt att ha i åtanke. Utrustningen är långt ifrån gratis och även om det inte kostar lika mycket som den senaste konsolen är det fortfarande en summa som inte alla kan avvara hur som helst. I takt med att VR ökar i popularitet är det dock troligt att priserna sjunker samtidigt att billigare alternativ lanseras på marknaden för att så många som möjligt ska kunna ta del av upplevelsen.

VR är som nämnt redan väldigt populärt och mycket talar för att det inte är en trend som kommer att förändras. Sportspel som FIFA och NHL har inte än listat ut hur teknologin ska interageras i upplevelsen, men det finns en mängd andra genrer som har knäckt koden.

First person shooters med VR

First person shooters, eller FPS som det förkortas, är spel där perspektivet utgår från synvinkeln hos den karaktär du spelar som. Du ser med andra ord världen genom dennes ögon. Detta är kanske den mest perfekta sortens spel att använda VR i. Med kontroller som känner av dina handrörelser kan du sikta med ditt vapen på samma sätt som du hade gjort om du sköt luftgevär i verkligheten.

Många first person shooter-spel har börjat använda sig av VR för att förhöja upplevelsen och fler lär hänga på. När du sätter på dig VR-glasögonen förflyttas du på en sekund från ditt vardagsrum till ett brinnande slagfält eller en färggrann Battle Royale-bana

Bilspel med VR

För den som har suttit och tittat när F1-bilar susat fram på Monacos gator och undrat hur det skulle kännas att sitta i bilen erbjuder VR en möjlighet att få prova. Bilspel har länge använt sig av olika verktyg, som rattar, pedaler och racingstolar, för att simulera upplevelsen av att sitta i ett snabbt fordon. Med VR tas upplevelsen ett steg längre när du med hjälp av glasögonen så när som sitter i bilen på riktigt.

Skräckspel med VR  

Många tycker nog att ett skräckspel på en vanlig TV- eller datorskärm är otäckt nog. Men för den som vågar kan upplevelsen göras ett steg läskigare med hjälp av VR. Spelsättet har blivit väldigt populärt i skräckgenren de senaste åren och mycket talar för att det här bara är början.